לעיתים קרובות נשמעת השאלה "מהו חומר הניקוי המתאים ביותר לבעיות שלנו"?
זוהי "שאלה טעונה", הנענית לרוב בשאלה או במספר שאלות שכנגד.
עד היום נתקלנו במאות בעיות ניקוי שונות, כמה מהן אפילו מוזרות.
למשל: שתי מכונות דומות, אשר מייצרות מוצרים זהים באותו מפעל, אך סובלות מבעיות ניקוי שונות בתכלית.
לא פעם שואל אותנו הטכנאי הנבוך איך ייתכן, שמכונה א' היא כל כך "בעייתית", בעוד שבמכונה ב' אין בעיות??
בבואנו לנקות את הציוד עלינו לדעת מה ה"היסטוריה" של החומרים שעברו בו ומה מצב המכונה: "נקודות מתות", שחיקה, משאבות היתך, מערבלים (טורפדו) וראשי דיזה מורכבים – כל אלה מסבכים במידה רבה את בעיית הניקוי.
להלן מספר גורמים "מסבכי ניקוי":
טמפרטורות עבודה שונות, בהתאם לשרפים שבשימוש, עשויים להביא לדגרדציה בשרפים שבמכונה – תחילה לתופעת "ג'לים" (דגרדציה ראשונית) ואחריה להתחמצנות ולנקודות שחורות במוצר הסופי.
בתהליך עצירת הציוד לצורך השבתתו בסופי שבוע ובחופשות נבנות עליו שכבות של שרף שהתקשה והתחמצן, ולעיתים אפילו עבר צילוב, מה שמקשה מאוד על הוצאתו במהלך התנעת המכונה מחדש.
שרפים בעלי טמפרטורות עבודה וצמיגויות קיצוניות (נמוכות או גבוהות) מחייבים שימוש בחומרי ניקוי מותאמים. למשל, לא ניתן לנקות PSU, PC או PA באותם חומרי ניקוי, בהם מנקים ABS, PP או PE.
לכלוך מצטבר כל הזמן במקומות המועדים לפורענות במכונה, ולא רק בזמן מעברי צבע או מעברי חומר קשים. על הציוד נותרות תביעות האצבעות של החומרים שעברו דרכו, שהולכות ונערמות. הלכלוך שהצטבר משתחרר בהפתעה במהלך הייצור הרגיל, במיוחד במעבר לעבודה עם חומרים בצמיגות גבוהה יותר או חמים יותר.
חומרי הניקוי נדרשים לתכונות הבאות:
הצעדים הנדרשים להבטחת פתרון ניקוי מתאים לכל לקוח הם:
א. התאמת חומר ניקוי ייעודי (TAILOR-MADE), כולל אופן השימוש בו;
ב. ביצוע ניסיונות והוכחת חיסכון לפני המעבר לשימוש שיטתי;
ג. שימוש שיטתי ובקרה – כתיבת נוהלי שימוש (מתי משתמשים), הדרכת המפעילים ובקרה
אחר החיסכון המתקבל ואחר הפחת (במשך שלושה חודשים לפחות).
כל אחד מהסעיפים הוא חשוב וקריטי להצלחת מהלך החיסכון ומחייב מעורבות רבה של הצוות התפעולי ושל הנהלת המפעל. רצוי גם למנות אחראי לנושא.
כדי לשמור על ציוד נקי יש לקיים פעילות מונעת ולהשתמש בחומרי ניקוי באופן שיטתי – בתדירות קבועה, לאחר עבודה בצבעים בעייתיים, או באותו הצבע במשך מספר ימים רצוף, לאחר השבתה וכדומה.
ניהול נכון, הכולל בקרה על הפחת והחיסכון והדרכות למפעילי הציוד ולאנשי חומר-הגלם, עשוי למנוע בעיות והפתעות בייצור ולחסוך בזמן מכונה (המשאב היקר ביותר), בחומר-גלם ובחומרי ניקוי.
על ההנהלה להתייחס לעלות הניקוי ולא רק למחיר חומרי הניקוי (שכאמור צריך להיות תחרותי).
אלי עמיר